Posted on Leave a comment

3 години специално преживяване с Carrot

Знаете ли, че…

Неусетно нашият сайт, www.carrot-bg.com стана на 3 години!

Разбира се, Carrot съществуваше около половин година преди това. Започнахме плахо – изобщо не си и представяхме, че в нашата страна, в нашето общество ще срещнем ТООООЛКОВА много съмишленици. Не си и представяхме, че ще се намерим с хиляди (да, вече са наистина хиляди!) родители, които вярват във възможностите на своите деца и са там, до тях, и им помагат да се развиват още от първите месеци.

Но тогава, в началото, нямахме и нужда от хиляди – достатъчни ни бяха едва няколко окуражителни думи и благодарности, за да се осмелим да направим по-уверени крачки.

Керът ООД съществува официално от 15-ти септември, 2017 год. – не сме планирали датата, но тогава явно дойде нашият ред в съда и рожденият ден на Керът съвпадна с началото на учебната година. И наистина, от тогава всеки ден учим нови и нови неща, като обикновено нямаме грипни, пролетни или летни ваканции

Започнахме със страница във Фейсбук, в която показахме първите образователни материали, които създадохме с вдъхновение от различни педагогически подходи, от опита ни в работата с деца и, не на последно място, от желанието да бъдем полезни на нашето дете. След първата Коледа, в която нашите карти намериха свое място под елхите на деца в цялата страна си дадохме сметка, че ако наистина искаме да направим промяна и да предложим нещо различно, нужно и полезно на родителите в България, трябва да го направим възможно най-добре. Затова в първите часове на новата 2018-та година взехме решение да спрем всичко и да не го започваме, докато не е наистина готово.

Една от първите ни крачки беше дизайнът на образователните материали. За него работихме много (много!) с Вихра Попова, за която сме Ви разказвали неведнъж. Освен цялата предпечатна подготовка, тя трябваше да „понесе“ и идеите ни за цялостния външен вид. А ние определено имахме такива.

Кутията беше първа – знаехме, че децата ще получават нашите образователни материали като подарък – с повод или без. А всеки подарък е по-специален, когато е в кутия. Освен това, тя предлага една чудесна възможност на детето – то да се превърне в откривател. Подобно на сандък със съкровище, кутията щеше да предложи на децата приключение.
Искахме тя да е от натурално велпапе – рециклирано, леко, близко до природата. Без шарени картинки, без рисунки или ненужен текст – изчистено и леко. Това ни изглежда така естествено сега, но в онези първи седмици на 2018-та чувахме какво ли не: „Това да не е кутия за рутер?“, „Децата искат шаренко…“ и др.

Но ние си знаехме, че дори и децата могат да оценят външен вид, който е направен с уважение и естетично усещане.

Торбичката дойде случайно, защото, разбира се, картите трябва да се съхраняват в нещо. В този момент синът ни харесваше да си намира платнени торбички, в които да си носи малки играчки, камъчета или шишарки, които откриваше навън и какво ли още не. Отново, почти всеки, с когото споделихме идеята за торбичка за съхранение на карти, се смееше – затова се научихме да казваме, че имаме нужда да ни изработят „много малки калъфи за декоративни възглавници, което, явно, беше по-лесно за приемане.

За торбичката също търсихме естественото усещане, затова държахме да бъдат изработени само от 100% памучен плат. Така, отворили „сандъка“ на съкровището си, децата вече имаха и торбичка, в която да си го носят където ги отведат приключенията им.

Тишу хартията беше завършващият елемент в цялостното преживяване, което искахме да дадем на децата, получаващи кутия от Carrot. Идеята за нея ни даде най-любимият празник на децата – Коледа. В края на декември, 2017, всичките ни роднини искаха да направят подарък на сина ни – за него това щеше да е специална Коледа – вече беше на 1,5 год. и можеше да играе с какво ли не, обичаше книжките и изобщо, имаше какво да му се подарява. Роднините ни помолиха да купим подаръци от тяхно име и така и направихме. Опаковахме всичко и го сложихме под елхата. Ако Ви се е случвало да видите дете, което има повече от един подарък, може би сте забелязали, че по-вълнуващо от самия подарък е отварянето му, а после и на следващия. И точно това наблюдавахме ние с нашия любопитко. Опаковали всяко малко нещо поотделно, той с трепет разтваряше подаръчната хартия, за да открие ново съкровище.

И точно това преживяване – разопаковането на подарък, шумоленето на хартията, изненадата от онова, което се крие в нея – това искахме да дадем на всяко дете, което отваря нашите кутии.

Разбира се, тук вече не обяснявахме защо ни трябва тишу хартията – просто казвахме, че поръчваме консумативи за цветарски магазин и въпросът беше приключен.

Страхотно благодарни сме, че през цялото време имахме Вихра до себе си, която ни помогна да окомплектоваме всичките си идеи в един цялостен дизайн, едно цялостно преживяване за потребителя. И така от кутийка за рутер, калъф за декоративни възглавници и цветарски консумативи създадохме нещо ново, наше си, което носи радост.

Възобновихме дейността на Керът в началото на март, 2018, но сайтът се забави с около 3 седмици – сещате се, и там имахме идеи, на които държахме. Към онзи момент в страницата ни имаше около 1400 харесвания. Почти навсякъде срещаха предложението ни за партньорство с редица въпроси като „ама това какво е сега? Книга ли е, какво е?“ Но сред тези 1400 „лайка“ и измежду недоверчивите проетко-партньори срещахме искрени съмишленици и приятели.

През последните три години преживяхме наистина много – имаме 9 оригинални авторски издания, издадохме първата си книга на български автор, издадохме прекрасна италианска книга и помогнахме на наши приятели с чудесна кауза, като издадохме и първата от многото им бъдещи книги. Станахме посланик на „Иновации в действие“ и герой на „ПРОМЯНАТА“, гостувахме в TEDx Plovdiv, участвахме на панаира на книгата в НДК, включихме се в международни конференции и изложения, щяхме да представяме работата си и в САЩ идната седмица, но по обясними причини ще го отложим…

И поради същите тези причини последните дни се сетихме за годишнината на сайта. www.carrot-bg.com ни помага да сме близо до Вас – благодарим Ви, че и Вие избирате да останете близо до нас като изпращате въпроси и препоръки, като четете и коментирате с нас блога ни, като се доверявате на нашите консултации.

Потънали в радостите и неволите около Керът дори не усетихме кога минаха 3 години…Но не спираме да усещаме топлината от пламъчетата на любопитството в детските очи, които разпалвате Вие! За тези три години сме получили стотици снимки, видеа и разкази, с които ни правите част от нещо така вълшебно – израстването на Вашите деца, които стават все по-мотивирани, все по-търсещи, знаещи и можещи, все по-любопитни и готови да откриват света около себе си!

Вашият коментар