Posted on Leave a comment

Една неочаквана полза от Карти с плодове и зеленчуци

Ние вярваме в твърдението, че колкото по-голям е обхватът на възможностите, които предлагаме на децата, толкова по-дълбоки ще бъдат техните мотиви и по-богат техният опит. Нещо повече, стремим се да разширяваме обхвата на възможностите им с всяко начинание.

Затова и най-важното за нас когато разработваме продуктите си е те да дават възможности.

Картите с плодове и зеленчуци са един от първите ни и най-сантиментални за нас продукти. Те представляват 72 карти с изображения на плодове и зеленчуци, като всяка карта има на гърба си и текст с кратка, но интересна и синтезирана информация. Текстът завършва с въпрос, подканващ да се отгатне кой е описаният плод или зеленчук. На легендата към картата могат да се видят всички 72 изображения с имената под тях. Работата по този начин с картите, обаче, е само една възможност.

Картите могат да бъдат сортирани например по признак плодове и зеленчуци.

Могат да се групират по цвят, по страна на произход, по форма или вкус.

Можете заедно с детето си да разделите изображенията на такива, които сте виждали на живо и такива, които все още трябва да търсите.

Можете да обърнете внимание на имената и да ги подреждате според първата им буква.

И още много други възможности за работа с картите. Както знаете, ние винаги сме на среща за въпроси и консултация.

Но сега искам да ви разкажа за един неподозиран начин за използване на картите с плодове и зеленчуци.

Заложили сме на реалистични и висококачествени изображения за този продукт и те наистина изглеждат добре. Моят личен фаворит е грейпфрутът. Само като го погледна и усещам киселия вкус на плода. Оказва се, че този ефект влияе не само на мен. Когато нашият син разглеждаше първоначалния и още работен вариант на картите, ние се опитвахме да въведем много нови плодове и зеленчуци в храненето му. Спомням си, че бяхме взели череши, които си стояха на плота в кухнята, пренебрегнати заради кисело мляко. Но когато синът ни стигна до картата с черешите – наситеночервени, лъскави и апетитни, той спря. Взе картата с плодчетата и тръгна към плота. Беше искрено развълнуван, че е разпознал плода и че го имаме „на живо“. Това беше и повода да ги опита, а от там и да ги обикне. Жалко, че сезонът им отмина, но пък сега с нетърпение чакаме лятото поради още една причина!

Използвахме картите да представим и други плодове и зеленчуци, преди да му ги представим на живо и винаги успявахме да стигнем поне до опитване. Все пак всеки е с вкуса си.

Наскоро този ефект, който смятахме за отминал, се прояви отново, но този път по леко различен начин. Синът ни разглеждаше картите отново когато дойде и ни показа изображение на дюля. Попита ни какво е това, а в после и какъв вкус има. Да…“стипчив“ е чудесна дума, но единствения начин да се разбере значението ѝ е като се опита нещо стипчиво. Това стана повод още на следващия ден да отидем до пазара, за да си купим дюли. Големият ентусиазъм от предходната вечер доведе до цели три изядени резенчета от новия плод. Пак е нещо – както се казва.

Така открихме една неочаквана полза от нашите Карти с плодове и зеленчуци – чудесни са при захранване и събуждане на интерес към нови храни.

Ще се радваме да разберем дали този ефект работи и при вас!

Вашият коментар