Posted on 1 Comment

Как работи Пътуваща Луна

Разказите в Пътуваща Луна помагат на детето да развие своето разбиране за неща като конфликти, себеизразяване, разбиране на различията, справяне със стереотипи, самооценка, приятелство, споделяне и др.

Как се случва това?

Главният герой в историите е Пътуващата Луна. Тя пътува по нощното небе и се среща с различни персонажи в трудни за тях ситуации. Така например във Високата планина тя ще срещне две козлета, спорещи за кръгло камъче, а в гората ще поговори със самотен язовец, останал сам в голямата си къща. Ще отиде в тъмна пещера при малко прилепче и дори ще поговори с робот, който иска да бъде човек.

Всяка среща е и красиво нарисувана, така че да се създаде вълшебния свят на „Пътуваща Луна“. По този начин и детето, което слуша или чете разказите, ще се потопи в този свят и ще попадне в ситуации, в които да се замисли за различни преживявания.

Във всяка история Луната ще помага на героите да намерят начин да излязат от трудната ситуация. „Магията“ на картите се крие именно в това как Луната го прави.

 

Всъщност, не го прави тя, а Вие или по-точно детето. Във всеки текст репликата на Луната, която има за цел да помогне на героя, е оставена празна. Само или с Ваша помощ детето има възможността да помогне на Луната като ѝ предложи какво да каже на героя, попаднал в трудна ситуация. Така детето не е поставено директно в ситуацията, нито пък върху него пада отговорността да спаси някого. То помага на Луната да помогне на героя. Това дава на детето възможност да мисли спокойно за това, което се случва в разказа и да прояви творчество. Може да преразкаже собствения си опит в подобна ситуация или да „експериментира“ като предложи ново поведение. Може да разпознаете думи и реплики, които Вие сте му казвали или да се изненадате от чудесните оригинални идеи.

С разказите детето може да развива своите умения за разпознаване и управление на чувствата си, да осмисля личния си опит и преживявания или просто да се потопи в красивия и интересен свят на нови герои и случки.

Вълшебната песен „Пътуваща Луна“, която е неразделна част от разказите, позволява да продължите вдъхновението от разказите. Нейните мелодия и текст допълват усещането от картите, без да преразказват историите в тях.  Така картини, текстове и музика създават цялостно преживяване за детето, което вдъхновява добро отношение както към другите, така и към себе си.

 

 

1 thought on “Как работи Пътуваща Луна

Вашият коментар