Posted on Leave a comment

Какви възможности дават образователните материали?

Колкото по-голям е обхватът на възможностите, които предлагаме на децата, толкова по-дълбоки ще бъдат техните мотиви и по-богат техният опит.

Не случайно сме сложили думите на Лорис Малагуци най-отгоре в секцията „За нас“ – наистина вярваме в този цитат. Ние от Керът знаем от опита си – както в работата си до сега, така и в родителстването, че ако като възрастни, взаимодействащи с едно дете, си решим до колко ще му стигнат възможностите, то най-вероятно ще се окажем прави.

Какво имам предвид?

 

Ако решим, че малката Калина не би могла сама да прибере всичките части от пъзела си в кутията и затова го приберем вместо нея, ще се окажем прави – тя наистина няма да е успяла да го направи сама. Може би усещате каква, обаче, ще е причината за това. За да разширим обхвата на възможностите, които предлагаме на Калина в случая следва да я оставим да опита да прибере сама частите от пъзела. Разбира се, ние трябва да сме сигурни, че тя е виждала как се прибира пъзел и да е наясно, че пъзелът винаги се прибира след като сме спрели да се занимаваме с него. Тя ще се срещне с предизвикателство, което ще ѝ даде ценен опиt.  Да, може и да не успее. Може накрая пак ние да си го съберем или да ѝ „помогнем“ като просто съберем 23 от 24-те части и оставим последната на нея. Важното е, че ѝ даваме възможността да се справи или да не се справи без да ѝ поставяме ограничения.

Вярата във възможностите на децата често се бърка със свръх изисквания или да ги оставяме „да се оправят сами“. Да вярваме в тях се изразява в подкрепа, позитивна нагласа към тяхната дейност и готовност да приемем неуспеха без назидания.

Какво се случва когато повярваме в детето си?

 

Не знаем. И не очакваме. Както казахме, вярата в децата не значи да имаме високи очаквания към тях, само защото „нали им вярваме“.  Това, което знаем е, че когато вярваме в детето си ние отваряме възможности то да ни изненада и вдъхнови. Защото децата могат наистина много!

И искат да могат много.

Знаете ли колко може да научи вашето дете? Ето един пример с нашите карти с животни, които са 144 на брой. Това са МНОГО животни. Честно казано, докато правихме материала и ние научихме много нова информация. Целта на картите не е вашето 4-годишно дете да научи всички и всичко за тях. Те ще му позволят, обаче, да разкрие само̀ границите на своите възможности. Те ще са с него докато пораства. Ще отговарят на неговите променящи се интереси. Неусетно ще познава добре всички 144 и ще започне да се оглежда за 145-тото. А може би ще срещне животно, което не присъства на легендата и ще попита вас за него.

Образователните ни материали развиват преди всичко любопитството и интересът към света около нас. Представени по правилния начин със сигурност ще запалят искрицата на любознателността.

И ето как постигаме две толкова важни наши цели.

 

Първо, помагаме на възрастните да разширят обхвата на възможностите, които предлагат на децата. И второ, показваме на малките любопитковци колко интересен е светът около тях, за да поискат сами да го изследват.

Вашият коментар