Posted on Leave a comment

Какво са „Карти с професии“ на Carrot

Картите с професии са нещо, по което работихме особено дълго време – почти толкова, колкото и съществува издателството. Защо ли? Причините са няколко.

Първо, важно беше да съберем достатъчно голямо разнообразие от професии. Светът на възрастните е особено любопитен за децата, а това „кой какво работи“ е една от основните гледни точки, през които те се срещат с нови възрастни. „Това е сервитьор, това е куриер, това е шофьор, това е твоята учителка“. Разбира се, срещат се и с полицай, пожарникар, доктор…Около между 3-тата и 4-тата година често се появява и идеята за това „какъв искам да стана като порасна“. Изобщо за децата професиите са интересна, нужна и съществена част от света на възрастните. Именно затова в картите включихме голям брой – цели 72.

Но само да се представи една професия, описвайки нейната дейност, често не е достатъчно, включително когато я представяме на възрастен – може би дори и вие сте срещали трудности в това да обясните с какво вие се занимавате, когато ви попитат вашите родители. ?

В материалите на Carrot света се представя на децата по вълнуващ и достъпен начин, който стимулира тяхното любопитство и желание да опитват нови и нови неща. Затова във всеки от текстовете за професиите добавихме и по едно „предизвикателство“ (въпрос или задача), което да е свързано с дейността на професията и което децата да могат да изпълнят независимо от своята възраст. Така всяка дейност на възрастните може да стане нещо по-близко и разбираемо, включително онова, което работи един банкер или счетоводител.

Не на последно място ни отне време да се спрем на подходящия начин, по който да изглеждат картите. В наша публикация във Фейсбук преди време разказахме за това как Вихра Попова нарисува професиите. Накратко, тя създаде красивите илюстрации така, че да представят ясно и разбираемо всяка дейност, като в същото време изглеждат съвременно и близки до децата.

Така, в края на 2019-та, изрисувани от Вихра и под вещата редакция на Ваня Станчева, „Карти с професии“ бяха готови.

И нека се върнем на въпроса от заглавието – Какво, всъщност, са „Карти с професии“?

Комплектът включва 72 карти с различни професии. От едната страна има илюстрация, а от другата – разказ за всяка от дейностите, в края на който ще откриете „предизвикателството“ – въпрос или задача за децата, които да им помогнат да преживеят част от професията, за която току що са слушали.
Имената на професиите няма да откриете на самите карти – тях трябва да отгатнете сами. Или, разбира се, да ги откриете на голямата легенда, включена в комплекта, на която има всички 72 изображения с имената под тях.

Ако познавате и другите карти от Carrot ще забележите, че работата с карти и голяма легенда е характерна за нашите образователни продукти, защото, освен истински интересна и приятна, този вид дейност е особено полезна в предучилищна възраст за развиване на ценни умения, които ще са полезни занапред.

Как се работи с „Карти с професии“?

Форматът на картите позволява употребата им да бъде динамична. Можете да работите с всички едновременно, но и с малка част, съобразно целта.

В възрастта между 3 и 5 години можете да разглеждате картите и да оставите интересите на детето да водят процеса. Разглеждайте илюстрациите и откривайте какви инструменти или специално облекло има всеки човек. Прочитайте текста и опитвайте да отгатнете каква е професията – особено в началото това е по-скоро път към научаване и не се очаква детето да познава всички, затова не го изпитвайте, а учете заедно.

В края на всеки текст ще откриете и въпрос или задача, които децата в тази възраст могат да опитват да изпълнят, включително и с ваша помощ.

Между 5 и 7 години подходяща дейност е да опитвате заедно с детето да мислите за хора – роднини, приятели или познати, които упражняват различните професии. След като прочетете текста и се запознаете с дейността, можете да се срещнете с някой, който я работи и да зададете допълнителни въпроси или да попитате за друго „предизвикателство“.

Можете да задълбочите връзката между реалността и картите като отделите и професиите на роднините и близките приятели и ги подредите по групи. Например, ако в семейството имате полицай, поставете картата с полицай на бял лист и до нея напишете имената на този, който упражнява професията. По същия начин с всички професии, които имате в семейството.

Картите с професии могат да се използват като децата сами четат текстовете на гърба и работят с легендата – обикновено след 6-7 години или когато децата започнат да се учат да четат. Всяка карта, взета по отделно, изглежда като лесно предизвикателство за начинаещите се четящи, но предлага достатъчно добра тренировка на новото умение.

С картите могат да работят и деца на различни възрасти, като всяко си взима различни ползи – така например по-големите могат да четат на по-малките и заедно да търсят на легендата.

Картите с професии са и отлична настолна игра за децата на 10+ години. Един от начините да ги използвате като такава е да поставите всички карти с текста нагоре на купчина до отворената легенда. Играчите се редуват да взимат от най-горната карта и да прочитат текста, след което да отгатват коя е професията. При успех – получават 2 точки. При неуспех с текста, могат да погледнат илюстрацията като при успех получават само 1 точка, а при неуспех – търсят и откриват коя е професията на голямата легенда.

Имате въпрос, свързан с картите?

Не се колебайте да пишете на popitai@carrot-bg.com
С радост ще отговорим на Вашите въпроси!

Вашият коментар