Posted on Leave a comment

Карти с плодове и зеленчуци според възрастта

Възраст: 0 – 1 година

На тази възраст картите са чудесен помощник в захранването.

Има едно Монтесори правило: „С храната не играем“, което според нас е чудесно да се въведе като правило във всеки дом.

Как тогава да удържим и насочим интереса на детето към храната?

Когато предлагаме на 10-месечното дете ябълка за гризкане можем да му дадем картата, която да разгледа, или да му я покажем ние, докато то само държи парченце. Така детето е пасивен слушател, но също така трупа пасивен речник.

Възраст: 1 – 3 години

Когато детенцето вече е опитвало различни плодове и зеленчуци можем да му предложим 5 карти с различни плодове и зеленчуци, които имаме в купа.

Когато то посочи, избере или хване някоя карта ние му даваме да опита от този като казваме цялото му име.

Когато децата започнат да учат формите и цветовете също можем да използваме картите. Може да се сортират по цвят, по форма, по признаци като вкус, на принцип плод/зеленчук.

На тази възраст можете да въведете и легендата с мини изображенията и децата да тренират когнитивните си способности като търсят голямото изображение в умален размер. Това стимулира наблюдателност и така ценната в тази възраст спонтанна концентрация.

 

Възраст: 3 – 5 години

Форматът на картите позволява употребата им да бъде динамична. Можете да работите с всички едновременно, но и с малка част, съобразно целта.

На възраст 3-5 години можете да включите децата в правенето на „списък“ за пазаруване като отделят 2-3 плода или зеленчука, които да купите и да опитат. Богатото разнообразие гарантира интересни и неочаквани предложения!

Започнете да четете на детето текстовете на гърба на картите. Те ще въведат нови понятия за него и ще поставят плодовете и зеленчуците в различен контекст. Сортирайте картите по по-сложни признаци като кои плодове растат на храсти, по дървета, по земята или кои зеленчуци растат под земята.

 

 

Възраст: 5 – 7 години

На тази възраст децата могат да тренират четене и сами да опитват да работят с легендата.

На картата няма името на плода или зеленчука. То е под мини изображението.

По-големи деца и по-малки могат да работят заедно, като големите четат на малките и заедно познават.

 

Възраст: 7 – 11 години

Картите с плодове и зеленчуци могат да се използват като децата сами четат текстовете на гърба, сортират ги по все по-сложни признаци.

Сортират ги по сезонност, цитруси, екзотични, такива, които могат да се намерят в градината, в планината.

С картите децата, вече ученици, могат да упражняват наученото в училище или да развиват нови знания и умения. Това те могат да правят с Вас, сами или в група с други деца.

 

 

Възраст: 11+ години

В тази възраст за Карти с плодове и зеленчуци се открива едно ново и вълнуващо приложение – те могат да се превърнат в настолна игра*!

Група деца, а защо не и цялото семейство поставят в центъра на легендата всички карти с текстовете нагоре. Вземете една карта и прочетете текста на гърба. След това Вие или някой друг опитва да познае сам по описанието плода или зеленчука, който е описан. Така се редуват всички докато свършат картите. Да, всички 72бр.!

Приятна игра!

*по идея на наши клиенти

Вашият коментар