Posted on Leave a comment

Първа детска книга от издателство Carrot

Книга за специалните деца в специалния свят на приятелството

Когато започнахме нашата съвместна работа с фондация Калейдоскоп и научавахме все повече за Реджо Емилия… поехме по един път, който ни отведе до две деца. Мартино и Ема. И една книга, която ни усмихна, стопли и развълнува. И си казахме, че това ще е първата детска книга, която ще издадем.

„Мартино на колела“

Това е книга за две деца, които се откриват заради силната си нужда едно от друго. Но още не го знаят. Мартино е специално дете, тихо дете. Ема е неговият начин да се свърже със света. Да открие приятелството. Общуването.

Ема е будно и любопитно, слънчево момиче, което мечтае да разказва истории. И един ден тя вижда Мартино…приближава се. И те се откриват. Общуването между тях е като най-красивите и простички неща в света…леко, тихо, осъзнато и докосващо.

Пътят, който Ема извървява в този процес променя коренно начина, по който тя гледа света. А Мартино е там за нея винаги. Заради споделеното преживяване и приятелството.

„Мартино на колела“ е книга за деца, книга за родители, книга за хора, които са били деца…или още се чувстват такива. Защото ги среща с най-човешките преживявания, по най-чистия начин. И е истинско удоволствие да можем да се срещнем с Мартино, с Ема, със себе си. В полето на литературата и изкуството. Вярваме, че навсякъде, от където се търкулнат „колелата“ на Мартино ще оставят истинско очароване и възторг от чистотата на детството.

„Мартино на колела“ е първата книга от издателство Реджо Чилдрън, която се превежда в Бъглария. Избрахме нея, защото засяга един много важен аспект от света на децата, темата е изключително актуална, а подобни заглавия в България са твърде малко.


Връвта на хвърчилото

„Мартино на колела“ е книга за деца, което я прави ценност за всички нас.
Тя е разказ за откриването на света и за обичта – обичта между две деца, която ги учи как да открият нов свят, най-тайния и вълнуващ от всички светове, тихия свят, който можем да чуем със сърцата си. Това е свят на обичта и удивлението, на които само децата са способни. Или по-скоро на който човешките същества са способни, когато са деца.
Децата ни очароват, защото са като мислите – ясни, объркани, леки, дълбоки, истински. Децата ни предизвикват да мислим, за да можем да ги разберем. И именно тези са най-красивите мисли, на които сме способни, най-човешките, защото изразяват онова емоционално преживяване, на което се основава животът – да бъдеш в света и да си част от него.
Децата имат нужда да се вслушаме в тях и да не ги губим от поглед, за да летят уверени и щастливи, или рискуваме, също както хвърчилата, да изчезнат в небето или да паднат на земята ако се разсеем.
Хвърчилото на Мартино е на колела, но лети най-високо, заедно с това на Ема. А благодарение на него, тя открива, че може да чува гласове на тишината.
Всяко дете, също като Мартино, също като Ема, носи в себе си вятъра на живота и ни подава връвта – за хвърчилото, което е притихнало вътре в самите нас.
 
Пинчуа Фагадини

Вашият коментар