Posted on Leave a comment

Пътуването на Луната до Газа с Мая Донева

Един от най-универсалните ни продукти, който може да се използва от 3 до 99+ години. Днес представяме взаимодействието на един изключителен професионалист в лицето на Мая Донева с картите и използването им по един по-различен начин от тези, които сме представяли до момента.

Mая Донева е обучител, международен консултант и лектор в сферата на социалните иновации и активното гражданство. Има магистърска степен от Кардиф Метрополитън в сферата на мениджмънта.
Съосновател е на едно от първите социални предприятия в България – “Социалната чайна” (The Social Teahouse), подпомагащо млади хора, израснали без родители. Като експерт по социално предприемачество и иновации тя е и един от инициаторите на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица.

Мая Донева е изпълнителен директор на Фондация Карин дом – една организация с традиции в терапията на деца със специални потребности, която почти 22 години е до децата и техните семейства в най-трудните етапи от живота им.

Тя е носител на редица награди за активна гражданска позиция сред които: Награда от Международната младежка камара “10-те най-изявени млади хора” в сферата на Граждански и политически въпроси и номинация за “Човек на годината” от Български Хелзински комитет.
След два успешни мандата в борда на Националния младежки форум, Мая се присъединява и към екипа на една от най-големите световни организации с фокус деца и младежи – Европейския младежки форум. Работила е в над 35 държави по теми, свързани с човешките права, иновативни модели за управление, детско и младежко участие и застъпничество.
Освен всичко това Мая е майка на три деца и един много позитивен млад човек.

Ето какво ни сподели Мая за нейния вълнуващ опит с „Пътуваща Луна“, които стигнаха до Газа, Палестина.

Едно от приложенията на картите е при оценка на обучителен процес или преживяване. Аз работя в сферата на неформалното обучение, където всеки сам проследява и отговаря за своя собствен обучителен прогрес.

След края на всеки обучителен етап се прави саморефлексия, която при определен профил обучаеми трудно се прави задълбочено ( например хора, които за първи път участват в обучение, базирано на неформално учене, лесно говорят за емоциите си „Добре съм, хубаво ми беше, чувствам се зареден“, но трудно отиват в дълбочина като „Научих това и това, беше ми полезно заради този и този модул и т.н.“).

Чрез използването на картите Пътуваща Луна успях да направя рефлексия на изключително интересен и предизвикателен обучителен процес в Университета в Газа, Палестина където работих с две групи студенти по темите за социални иновации за кратък и интензивен курс. Чрез картите успяхме да измерим не само прогреса, но и да набележим собственото участие в обучителния резултат (къде бях активен, къде можех да се включа повече и т.н.).

Картите могат да бъдат чудесен инструмент за измерване на групова динамика, измерване на обучителен ефект, както и за оценка на нашия личен принос за тези две неща. Радвам се, че ги има и подтикват и мен самата да експериментирам в обучителните си методи.

„Пътуваща Луна“ са изключително ценен инструмент при рефлексии, обучения, тиймбилдинг и други форми на работа в групи от възрастни. В следващите седмици постепенно ще Ви запознаваме с различни специалисти и как те използват картите.

Мая, благодарим ти!

Вашият коментар