Posted on Leave a comment

„Пътуваща Луна“ в практиката на Дороти Берова

Инструмент за творческо писане в училищна възраст

Когато Дороти Берова от учебно-творчески център „Пламък“ се свърза с нас, с желание да използва „Пътуваща Луна“ като инструмент в работата с деца, бяхме много щастливи. За екипа ни, този проект има изключителни, необятни възможности за приложение от специалисти в работата с деца, логопеди, психолози, ресурсни учители. „Пътуваща Луна“ е част и от много тиймбилдинги и обучения за възрастни.

Творчески занимания с „Пътуваща Луна“ звучеше като естественото продължение на всичко до сега. Когато разбрахме, че децата са на възраст от 6 до 9 години нямахме търпение да видим резултатите. Именно това е възраст на много бурни и нови социални взаимотношения, оформяне на различни социални роли, работа в група по нов начин – различен от този в детската градина. А темите в разказите са особено предизвикателни.

Показваме Ви някои от резултатите, които са повече от прекрасни и стоплиха сърцата ни. Благодарим на Дороти Берова, както и на родителите на тези слънчеви млади хора за добротата, която са им показали. За искрената надежда и оптимизъм, с който тези деца гледат на света, и им пожелаваме да го държат здраво до себе си и никога да не го оставят да отлети!

Ето какво сподели Дороти Берова за „Пътуваща Луна“:

„Благодарим на издателство „Carrot“ за вълнуващия проект, в който ние станахме главните герои!

„Пътуваща луна“ е един приказен свят, в който въображението и реалността се преплитат.

Защо децата харесват разказите?

Те приемат ролята на добротворци и с  чистото си сърце променят светове! Това са вълнуващи приказки за приятелството, тъгата и човечността! Както във всяка приказка доброто винаги побеждава. Авторите предоставят възможност децата да подкрепят героите и те да продължат смело живота си по нов път.

Картите на издателство Carrot са създадени с истински професионализъм! Благодарим на Симона, Крум и малкия Ники за удоволствието, което ни създадоха!

Смятам, че по-добра творческа игра не се е появявала у нас! Проектът „Пътуваща луна“ ще помогне на всички учители да развият уменията на децата за създаване на текст, осмисляне на художествените изразни средства с помощта на най-важния елемент- детското въображение. И най-важното… създаването на истински хора! Ако всеки от нас направи мъничко добро, светът ще стане по-хубав и уютен! Бъдете добри!“

Деца от 6 до 9 години по време на едно от творческите занимания с „Пътуваща Луна“


„Ти кукувичке, замисляла ли си се как другите птици се грижат за техните пиленца? Как те търсят клечки, клони и листа всеки ден, за да си правят гнезденца?Как те всеки ден учат малките си пиленца да летят? Те се трудят неуморно! Помогни им.“
Текст по „Кукувицата и чуждите гнезда“

„Приятел е човек, с който къщата ти ще оживее. Той винаги ще те подкрепя в трудни моменти. С него животът ти ще е много приятен, а преживяванията – още по-забавни! Приятел е и човекът, с който можеш да споделиш всичко, което те мъчи. Той ще играе с теб дори когато всички те отхвърлят от игрите си. Приятелите са най-хубавото нещо на света.“
Текст по „Голямата къща на язовеца“


„Мила река, ти си най-хубавото нещо на света. Ти си прекрасна река! Всички се оглеждат в теб не само за да се видят, а и за да се насладят на твоята красота.
Ти си огледало на целия свят“
Текст по „Реката, която се превърна в езеро“

С нетърпение очакваме и следващите вълнуващи истории на деца от срещата с Луна, в които те разсъждават по важни социални теми, развихрят въображението си и помагат!


Учебно-творчески център „Пламък“ е пространство, в което децата учат, творят и се забавляват. Излизайки от рамките на класната стая, ние предлагаме иновативни методи, чрез които децата откриват пътя на науката и изкуството. Наред с регулярните занимания с цел подготовка на училищния материал, ние предлагаме курсове по забавната математика, „Аз ще бъда в първи клас“, курсове по български език за креативно писане,английски език и изобразително изкуство.
Вашият коментар