Posted on Leave a comment

Подготовка за писане

В тази статия бихме искали да разкажем малко повече тактилните фигури, опесъчените букви и цифри. Тъй като тези материали са много близки по същество си позволихме да ги обединим и разгледаме заедно.

Нека започнем от тактилните фигури. За разлика от конвенционалното образование, където детето стои с часове пасивно и възприема информация само със слуха и със зрението си, модерните начини за обучение – модерни, не в смисъла на съвременни, а като неконвенционални, включват всички сетива. Едно от сетивата, което при децата често не се стимулира достатъчно е тактилното усещане. А то е твърде важно. Именно това прави тактилните фигури толкова полезни и успешни. Те представляват плочка, върху която е залепена фигура от фина шкурка. Целта на материала е детето да проследи с пръсти формата на фигурата, като по този начин то само може да усети и контролира движението. Сигурно често ви се е случвало когато детето опита да нарисува буквата си или някой знак то да се разстройва, че не е съвършен, или че изобщо не си прилича.

За увереността на детето е важно
то само да контролира както процеса,
така и грешката.

Това може да се случи единствено с материали, които предлагат т.нар. метод „контрол на грешката“. А тези са именно такива. Ако ръката на детето случайно се изплъзне от ивицата, то само се връща обратно заради тактилното усещане, което вече е за гладка повърхност.

Следващ много важен аспект е това, че не само се тренира допир до различна повърхност, но и моторната памет се развива много и това помага на мозъка да възприеме движението по изписване на букви на по-късен етап. Тактилните фигури съдържат отделни елементи, които се използват при изписването на отделните букви – кръг, триъгълник и квадрат са основни фигури при изписването на букви, наравно с пресечени или успоредни линии. С този материал всяко от тези движения се учи самостоятелно.

Когато движенията са усвоени може да се направи упражнение, в което детето да опита да проследи фигурата със затворени очи и след това да я повтори във ваничка/тавичка с пясък, брашно или грис.

Когато тактилните фигури са усвоени е време да преминем към буквите и цифрите. По правило първо се представят печатните, а след това и ръкописните букви. Първо малките, а след това и големите. Всеки от тези материали е отделен комплект и има своето място в обучението по писане.

 

Плочките на всеки комплект са разделени цветово – червени/сини по признак гласни/съгласни. Най-работещ е подходът, в който се представят първо гласните, а след това съгласните. Има и карта с „ь“, която е черна на цвят. Както буквите, така и цифрите трябва да бъдат предлагани в моменти, в които детето не е твърде активно, не е гладно или сънливо. Правилото е да се предлагат по 3 карти наведнъж.

Ще дам пример с цифрите, тъй като не ги споменахме до сега. Нека вземем три произволни карти с цифри – 0, 1, 2. Първо обучаващият бавно проследява цифрата с пръсти, след което изговаря „НУЛА“. След това приканва детето да направи същото. Това се повтаря и с останалите карти.

 

Съвет: Дори и детето да пожелае да продължите с всички карти, представете му дейността като работа, в която има правила, оставете го да чака нетърпеливо следващия път, в който ще работите отново. Ако детето не пожелае да работи с материала, предложете му го друг път, не настоявайте. И последно – никога не дръжте ръката на детето докато проследява буквата, винаги използвайте друга плочка, с която давате пример. 

Тези материали са предназначени за деца над три години, но това е условно. Важно е да възпитате отговорност към материала у детето и да не го представяте като играчка. Противно на схващането, че децата обичат да играят, те обожават игрите, в които имитират поведението на възрастните, така че за тях ще е вълнуващо да работят с нещо.

Ако имате нужда от индивидуална консултация, относно работата с материалите не се колебайте да ни потърсите. Екип от детски психолог и педагог ще Ви консултират безплатно. Пишете ни на popitai@carrot-bg.com

 

 

Вашият коментар