Posted on Leave a comment

Предложения за работа с Карти Държавите в Европа

Материалът е подходящ за деца над 3г

Кутията съдържа 50 карти с всички държави в Европа, любопитен текст за всяка държава, знамето на държавата. В комплекта е включена също така голяма легенда, с която може да се работи на принципа на Карти с животни и Карти с плодове и зеленчуци. Различното тук е, че се тренира „Игра със сенки и контури“, която е изключително полезна за развиване на когнитивни възприятия при деца от предучилищния етап на образование.

 

 

 

 

 

Поговорихме със специалист логопед относно начините, по които тя работи с картите и заедно оформихме няколко предложения за работа – според интересите, готовността, възрастта и спецификите на децата. Прилагаме ги като това са само някои идеи относно работата с тях. Това е материал, който може да се използва по толкова много начини.

  • детето взима карта и намира по форма и цвят държавата
  • чете или слуша информацията за държавата
  • сравнява държавите по големина (визуално)
  • подходящи са за развиване на слухова памет (дългосрочна ) – да запомни характерни неща за няколко държави и след време да посочи кое за коя страна се отнася или обратното – да разкаже какво е запомнил за страната
  • приложението им е полезно в часовете по География
  • могат да се използват от ресурсните учители , когато адаптират материала по География на децата със СОП, защото информацията е достатъчна за минимум знания и разграничаване, както и научаване по нещо за държавите
  • могат да се класифицират по области (пр. Източна, Западна, Северна, Централна и Южна Европа, или по полуострови, според официален говорим език, основна религия и т.н.
  • внимание и концентрация се тренират особено много – възрастния също доста трябва да се концентрира докато открие коя държава къде е разположен

 

 

 

 

При деца на по-голяма възраст Картите могат да се използват и като бордова игра – тестето на картите се слага в средата на маса с лице към текста и децата се редуват да четат и познават за коя държава се отнася той.

Сред клиентите ни вече има малки мечтатели, заявили, че някога ще отидат до държавата с най-много светофари в света, до родината на драконите и още толкова много държави. Защото с нашите карти децата не само развиват себе си и знанията си. Те мечтаят!

Вашият коментар