Posted on Leave a comment

Пролетта събужда природата и любопитството

Пролетта дойде! В природата предстоят редица промени за растенията и животните. Именно затова е и чудесно време от годината да започнете да използвате картите с жизнените цикли.

„Защо има цветя по дървото?“

Една от най-забележимите промени в пейзажа навън несъмнено ще видите в дърветата. Голите им клони ще се обсипят с красиви цветове и това със сигурност ще направи впечатление на децата.

„Защо има цветя по дървото?“

Чудесен въпрос! А отговор можете да дадете с картите, разказващи жизнения цикъл на дърво. Както може би знаете, в нашите карти няма начален или краен етап – всяка карта може да бъде начало на Вашия разказ. През пролетта е прекрасно време да започнете именно от етапа на цъфтене, за да запознаете детето си с интересния живот на дървото.


„Какво прави тази птица?“

През първите пролетни дни всички започваме да се оглеждаме за едни обичани и дългоочаквани гости – щъркелите и лястовиците, които се връщат от по-топлите страни. Щом стигнат тук и двата вида птици се захващат за работа. С каква? Освен да търсят храна, те трябва да направят и своите гнезда. Особено при лястовиците това става много забележимо и интересно.

„Какво прави тази птица?“

Това е въпросът, който чакаме! Гнезденето е един от най-значимите етапи от живота на птиците. Това го прави и отлична отправна точка, за да започнете да подреждате представата за жизнения цикъл на птицата в съзнанието на Вашето любопитно дете.


„Знаеш ли, че това всъщност е пеперуда?“

Започнете да се оглеждате по земята, особено ако имате възможността да посетите зеленчукова градина, защото със затоплянето на времето по тревички и листа запълзяват гъсенички. Колко ли учудено би Ви погледнало детето Ви, ако му посочите малкото животинче и му кажете: „Знаеш ли, че това всъщност е пеперуда?“

 

Докато яйцата и пашкулите на пеперудите са умишлено по-трудно забележими в  природата, красивите насекоми и техните ларви – гъсениците, правят впечатление на децата. Можете да използвате това, за да представите сложната метаморфоза, която претърпява пеперудата.

„Виж, бебе!“

Пролетта ни дава възможност да обърнем внимание и на още един от жизнените цикли, представени в комплектът карти, а именно – човешкият. Да, хората не цъфтят през пролетта – или поне не буквално. Но за повечето родители топлите дни са повод за още повече разходки и игри в парка. Забелязвали ли сте какво прави впечатление на децата, които са над 3-годишна възраст? Бебетата! Да, сякаш между другото, „големите“ деца не пропускат да отбележат, че край тях е дошло малко бебе, което е още в количка.

„Виж, бебе!“ – възкликват те.

Колко интересно е за децата това, че до преди известно време те самите са били бебета, а сега са вече пораснали деца? А това, че ще станат тийнейджъри? Картите с жизнения цикъл на човека поставят човека, самото дете, в циклите на природата. И то, като всичко живо, преминава през промени, през свой цикъл.

„Защо вали дъжд?“

 

И за да не е живата природа единствената, която търпи промени ние добавихме и кръговрат на водата – и то по най-достъпния начин. Защото пролетните дъждове са повод детето Ви да попита „Защо вали дъжд?“. Да, водата от тенджерата на котлона се изпарява и става облак, който….

Наблюдавайте реките, морето, облаците, дъжда – те са жизненоважни, за да може да се осъществи жизнения цикъл на птицата, жабата, пеперудата, човек, растение.

 

За децата, особено малките, идеята за ритъм дава спокойствие. Жизнените цикли показват, че в природата всяко нещо си има свое място, нищо не се губи, нищо не се пропуска. Етапите, които децата ще наблюдават в заобикалящия свят, могат да бъдат пренесени в домашна обстановка, в разговор и работа с картите вкъщи – с мама и татко, в дискусия, когато навън вали. Тази цикличност на живота помага у малките деца да се постави основа на разбиране и усещане за време. Много условна такава, разбира се. Но цикъла дава представа за повторяемост и промяна.

Наистина, пролетта дойде! Природата се събужда и ни дава нови възможности да запалим детското любопитство и интерес към света и живота.

 

Вашият коментар