Posted on Leave a comment

Видове карти според възрастта…и още нещо!

Здравейте приятели!

Изминаха две години от началото на нашата дейност и създаването на издателство Carrot.

За нас тези две години бяха много динамични и вълнуващи. Изпълнени с много вдъхновения, срещи, работа.

За тези две години ние създадохме карти в три направления, в които смятаме, че трябва да има повече ресурси не само за специалисти, а и за родители. Материали, които да могат да се използват в семейна среда, без предварителна научна подготовка, под формата на игра и пълноценно прекарано време в семейството.

Най-общо тези направления са три:

1. Образователни карти

 • Карти с животни (0-12г)
 • Карти с плодове и зеленчуци (0-12г)
 • Карти с жизнени цикли (2-12г)
 • Карти Държавите в Европа (3-12г)
 • Карти Държавите в Африка (3-12г)

Всички тези карти могат да се използват по различен начин, в зависимост от възрастта, интересите и нуждите на децата и да са максимално полезни в съответния период. За да ги въведете и представите по най-подходящия начин вие можете да се възползвате от нашите БЕЗПЛАТНИ консултации със специалистите от Carrot – екип от педагог и психолог, които са и създателите на тези авторски материали.

2. Творчество и емоционална интелигентност

 • Пътуваща Луна (3-99г)
 • Разкажи история (3-99г)

И двете образователни кутии могат да се използват както от специалисти, така и от родители и помагат на децата да умеят да разпознават и анализират преживяванията си и чувствата, които те предизвикват. Да различават гняв, тъга, разочарование, да разпознаят кога са очакващи, обнадеждени, вдъхновени, развълнувани. Разпознаването на чувствата е едно от уменията, които за хората са жизнено важни и им помагат да реагират по най-правилния, полезен за тях и конструктивен начин в ситуации от живота.

Освен това тези две кутии учат децата да проявяват съобразителност, да помагат, да споделят, да разрешават конфликти. Въвеждат детето в света на умението и вълнението от това, че може да разрешава проблеми и идеята, че след това може да приложи това знание и в реалния живот.

Нашият екип от специалисти може да консултира всеки родител, който има проблем или въпрос, свързан с използването на картите по най-полезния и работещ в конкретния момент начин.

3. Опесъчени продукти

 • Опесъчени тактилни фигури (2-4г)
 • Опесъчени цифри (3-5г)
 • Опесъчени букви
  • Главни печатни (3-5г)
  • Малки печатни (3-5г)
  • Главни ръкописни (6-8г)
  • Малки ръкописни (6-8г)

Опесъчените карти, които предлагаме, са вдъхновени от Монтесори метода, но НЕ! са оригинални такива. Направихме ги адаптирани за нуждите на дете в семейна среда, тъй като за нас семейството може да бъде изключително мотивираща отправна точка за учене. Резултатите, които деца, които по една или друга причина не посещават Монтесори градина или училище, но имат интерес или нужда да работят по този начин, могат да го направят в семейна среда. Затова отново предлагаме БЕЗПЛАТНИ консултации за родители по телефон или имейл, в които обучен Монтесори педагог ще ви даде идеи как да покажете и как да приложите картите с Вашето дете, съобразно неговите нужди и интереси.

Какво представлява консултирането

Carrot е един от финалистите в ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на фондация Reach for change и Нова Броудкастинг Груп. Ние бяхме разпознати като един от проектите, които носят ПРОМЯНА за децата в България именно заради авторските образователни материали и безплатното консултиране на родители.

До момента сме консултирали стотици родители. Обикновено консултирането с тях е продължителен процес, но има и еднократни такива.

Това, което имаме нужда да знаем при една такава консултация, е това, което Вие сметнете за ценно и важно да споделите. Обикновено това са възрастта, интересите, характера на детето и това дали има някакви затруднения, които желаете да отработите в домашна среда (късно проговаряне, бързо разсейване, липса на интерес към нови неща, др.)

Тези консултации са изцяло насочени към работата родител-дете в семейна среда и НЕ! Изключват търсенето на специализирана помощ при нужда от такава (логопед, психолог и др.)

В нашия блог можете да откриете статии, свързани с отделните материали и това как да ги прилагате според възрастта на детето.

Освен че са толкова полезни за развиване на когнитивните умения на децата, трупане на речник, координация, наблюдателност, емоционална интелигентност и други ценни умения, картите на издателство Carrot са много забавни и интересни за децата. За разлика от шарените, мигащи и издаващи звуци, в други образователни играчки и материали, ние сме заложили на еко материали, естествени такива, които децата да докосват. Изчистеният дизайн на картите помага на децата да се фокусират върху заниманието без различни ненужни странични стимули. Това е страхотен начин за преход от бебешките играчки към предстоящите занимания в детска градина/начален клас на обучение.

Ако започнете работа с картите за по 5 мин. около годинка, то на три, когато е време за детска градина детето Ви постепенно ще е възприело задачите и ученето като естествен процес, започнал вкъщи и адаптацията в обучаваща среда ще бъде изключително плавна.

Ако имате въпрос или желаете да поръчате някоя от образователните ни кутии можете да го направите: на нашия сайт – www.carrot-bg.com | в нашата Фейсбук страница | или като ни пишете на: popitai@carrot-bg.com

Вашият коментар