Posted on Leave a comment

Визуални стимулации – как да ги използваме?

Много родители знаят, че децата се развиват със свое собствено темпо – и са напълно прави. Това обаче не означава, че единственото нещо, което трябва да правят е да стоят и да наблюдават в кой момент детето ще открие и развие някой свой интерес или умение.

Напротив! Развитието на децата е индивидуално, да , но стимулите, на които ги излагаме, могат да изстрелят вниманието, интереса и уменията им на съвсем друго ниво.

Както знаете, още от пренаталния период бебето вижда, чува и чувства различни неща, въпреки, че още не е родено. Препоръките за този толкова специален период включват разнообразно меню за майката, спокойствие и положителни емоции, общуване с бебето, дори четене на бебето и пускане на релаксираща музика. Всичко това допринася за създаването на по-добра връзка между родител и бебе и по-добро емоционално и физическо състояние на детето след раждането.

Веднага след раждането, неусетно ставаме твърде загрижени за подходящата температура за къпане, режим, хранене, сън, колики и зъбки. И оставяме сензорното развитие на бебето да се оформя от случайни или неадекватни за възрастта му стимули, които освен, че не подпомагат развитието, могат да имат обратния ефект.

През първите месеци зрението на бебето се простира чак… до лицето на мама и татко, надвесени над него. Това е и любимата гледка, разбира се. И още нещо – очите на бебетата са изключително чувствителни на всяка светлина. Затова по-добре да избягвайте мигащите и светещи играчки.

За щастие, за да стимулираме зрението на бебето, ние можем да направим не малко!

Поставянето на контрастни образи на разстояние от него, би му помогнало да увеличава и развива своето фокусирано внимание върху обекти. Бебето се взира в цветовете и границите и тренира очите, запленено от това, че успява да фокусира обекта, който наблюдава.

Защо тогава повечето бебешки играчки са в бебешко синьо, розово и бежово? Защото на родителите тези цветове изглеждат красиво и по бебешки мили. Но в действителност, детето няма нужда от тях.

И сега по същество – какво са карти „Визуални стимулации“ и какво е специалното на този комплект?

Както знаете, всички образователни кутии на изд. Carrot са авторски, създадени от специалисти с грижа и мисъл. И в помощ на родителите! И този комплект не е изключение.

„Визуални стимулации“ представляват карти – 48 на брой, които стимулират зрението и концентрацията на детето от първия до 12-тия месец.

Картите са разделени в четири категории:

  • 0- 3 месеца
  • 3- 6 месеца
  • 6- 9 месеца
  • 9- 12 месеца

Във всеки от етапите те стимулират специфично зрението на детето и му помагат да развива ценни и необходими умения.

Първи етап: 0-3 месеца

През първите три месеца бебетата могат да се фокусират върху обекти, които са на 20-25 см разстояние. Черно-белите изображения стимулират развитието на зрителните нерви и насърчават когнитивното развитие на малките бебета, без да ги стимулират прекалено.

Подходящата визуална стимулация за новородени е подходящ начин да удължим времето, което децата прекарват по корем, тренирайки гръбчето. Освен това насърчава мускулите на очите и мозъка да се координират и да функционират правилно.

Можете да закачате картите с черно-бели изображения на разстояние от около 20 см навсякъде около бебето – на кошарата, количката, когато го оставяте по корем също е страхотно да наредите 2-3 от 12-те карти някъде наблизо и да го оставите да изследва линиите и формите.

Втори етап: 3-6 месеца

След 3-тия месец можете да предложите на детето 12-те карти, подходящи за втория етап – те отново съдържат абстрактни форми, но с добавени основните цветове, защото бебето вече е готово за тях. То вече има любими цветове! Това са червено, синьо и жълто. То все още не може да различава нюанси и други цветове.

Поставете картите на разстояние от него, близо до къта за четене, срещу леглото, на мястото, където активно прекарва времето си, на активната гимнастика, срещу бебешкия шезлонг.

Запомнете! Излагането на толкова малко бебе на звуци и светлина дълго време ще му попречи да е активен и търсещ изследовател на света и ще възприема като пасивен наблюдател нещата, случващи се около него. Затова предлагайте изчистени материали, които да стимулират фокусирано внимание, спонтанна концентрация и неговото въображение.

Трети етап: 6-9 месеца

След 6-тия месец можете да предложите на детето 3-тата част от картите, която съдържа по-сложни форми и би приковала вниманието му за още по-дълго. Това е период, в който то започва да се обръща, да сяда и да лази – картите могат да бъдат чудесен стимул, за да прекоси бебето целия килим и да стигне до вас, устремено към изображението на картата. Или пък да поставите картите наблизо, докато детето е на столчето за хранене, или слуша как му четете приказка.

Четвърти етап: 9-12 месеца

След 9-тия месец е време за последните 12 карти, които имат изображения на предмети от света, който заобикаля детето и които то е виждало и може би дори познава.

При картите с визуални стимулации не трябва да търсим конкретни образи и да разказваме на детето какво е изобразено. Картите са инструмент, който детето открива само и изучава, стимулирайки своето визуално възприятие. Ще мине време преди то да разпознае кубчетата, моливите и другите изображения от последния сет карти. Както вече казахме – това не е необходимо.

Ценното, което вече сте направили през тази първа година е, че сте предложили адекватна стимулация, която да е съобразена с конкретните нужди на детския мозък в този период.

Сега е време да стимулирате и проговарянето, предлагайки реалистични изображения. Можете да разгледате нашите Карти с животни и Карти с плодове и зеленчуци, които са създадени специално за тази цел!

Вашият коментар